Ο επιπολασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στη χώρα μας αγγίζει περίπου το 0,75 %, το οποίο σημαίνει ότι περίπου ένας άνθρωπος στους 100 του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτό το νόσημα, τονίζει ο Γεώργιος Βοσβοτέκας, ρευματολόγος, υπεύθυνος Ρευματολογικού Τμήματος στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκη. Και προσθέτει ότι παρότι δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν κέντρα αναφοράς για ρευματολογικά νοσήματα σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας, υπάρχουν εξαιρετικές ρευματολογικές κλινικές σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην Ελλάδα και εάν ναι, η συχνότητα εμφάνισης της είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας από ό,τι σε άλλα κράτη της ΕΕ;

Τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αυτά που προκύπτουν από μελέτες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας. Ο επιπολασμός της νόσου στη χώρα μας αγγίζει περίπου το 0,75 % το οποίο σημαίνει ότι περίπου ένας άνθρωπος στους 100 του γενικού πληθυσμού πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο επιπολασμός της νόσου στη χώρα μας συμβαδίζει με αυτό των υπολοίπων κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Τι προσδοκούν οι ασθενείς από μια θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τι προσφέρουν τα καινοτόμα φάρμακα;

Αυτό που προσδοκούν οι ασθενείς από τη θεραπεία είναι μία καθημερινότητα η οποία να μοιάζει όσον το δυνατόν περισσότερο στη φυσιολογική. Από τις θεραπείες προσδοκούν να μην πονούν, να μην έχουν κόπωση, να μην οδηγούνται σε καταστροφή των αρθρώσεων και κατά συνέπεια σε αναπηρία, να έχουν μια φυσιολογική, κοινωνική ζωή. Τα καινοτόμα φάρμακα πετυχαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλήρη ύφεση της νόσου σε σχέση με τα παλαιότερα και επομένως καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της θεραπευτικής ανάγκης των ασθενών.

Υπάρχουν ελπίδες για ίαση της νόσου στο μέλλον και τι θα έπρεπε να επιτευχθεί για να συμβεί κάτι τέτοιο;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρείται ένα χρόνιο αυτοάνοσο διά βίου νόσημα. Προς το παρόν δεν έχουμε ισχυρές ενδείξεις οι οποίες να υποστηρίζουν ελπίδες για πλήρη ίαση της νόσου.
Πώς και πού εκπαιδεύονται οι ρευματολόγοι στη χώρα μας;

Η ρευματολογία εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες αποτελεί μια ανεξάρτητη ειδικότητα επίσημα αναγνωρισμένη, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από τα υπόλοιπα κράτη της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η διάρκεια εκπαίδευση των ρευματολόγων διαρκεί έξι έτη και η εκπαίδευση διενεργείται σε διάφορα κέντρα ανά την ελληνική επικράτεια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη).

Υπάρχουν κέντρα αναφοράς για ρευματολογικά νοσήματα σε δημόσια η ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας και εάν ναι ποια είναι αυτά; Πως μπορούν να ενημερωθούν οι ασθενείς για αυτά;

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν κέντρα αναφοράς για ρευματολογικά νοσήματα σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας. Υπάρχουν όμως εξαιρετικές ρευματολογικές κλινικές σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν με μεγάλη ακρίβεια από τους συλλόγους των ρευματοπαθών οι οποίοι και είναι απολύτως αξιόπιστοι και έγκυροι.

Στην περιφέρεια της Μακεδονίας όπου και δραστηριοποιείστε επαγγελματικά καλύπτονται κατά τη γνώμη σας οι ανάγκες των ασθενών με ρευματικά νοσήματα;

Δυστυχώς, στην περιφέρεια της Μακεδονίας κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχει μεγάλο θεραπευτικό κενό, το οποίο και μελλοντικά θα πρέπει να καλυφθεί με διάφορες ενέργειες από πλευράς του κράτους.

Υπάρχει κάποια χώρα στην ΕΕ που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο όσον αφορά τη διαχείριση των ρευματολογικών νοσημάτων;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια χώρα πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση των ρευματικών παθήσεων απλά θα τόνιζα ότι ο τρόπος διαχείρισης των ρευματοπαθών στις σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση που θα μπορούσε στην πορεία να μετεξελιχθεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αναφέρατε χαρακτηριστικά ότι «Δεν θεραπεύουν μόνο τα φάρμακα, αλλά και η σχέση ασθενούς γιατρού». Είναι μια άποψη που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα δεν ακουγόταν και πολύ συχνά, τουλάχιστον από γιατρούς. Ποια θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση ασθενούς γιατρού;

Η σχέση ασθενούς γιατρού θα πρέπει να είναι μια ισότιμη σχέση η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση και κυρίως εμπιστοσύνη. Ο ασθενής θα λαμβάνει πλήρη ενημέρωση για την κλινική του κατάσταση από τον θεράποντα ιατρό και θα προχωρούν από κοινού στη λήψη της θεραπευτικής απόφασης.